Sfeerproeven bij het Allard Pierson

Fenna de Vos

19 jaar, aankomend geschiedenis student. Naast geschiedenis hou ik erg van boeken, films en cultuur.

ANDALVZIA continens SEVILLAM et CORDVBAM.’

Detail. Amsterdam, Blaeu, 1635. OTM: HB-KZL 32.23.50. Vergelijk met de vrijwel identieke kaart van Janssonius.

ANDALVZIA continens SEVILLAM et CORDVBAM.’

Detail. Amsterdam, Johannes Janssonius, 1636. OTM: HB-KZL 32.23.49. Vergelijk met de vrijwel identieke kaart van Blaeu.

Sfeerproeven bij het Allard Pierson
Op 5 december 2019 ben ik op meeloopstage geweest bij het Allard Pierson | De Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ik was te gast bij Reinder Storm: hij is conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson. Mijn doel van de dag was om te kijken of ik later misschien wil werken in de museumsector. Super spannend natuurlijk, maar ik had er vooral heel veel zin in!

Om in Amsterdam te komen, had ik eerst een lange treinreis van bijna 3 uur voor de boeg. Ik had om half 10 afgesproken, dus ik moest al vroeg uit de veren. Toen ik eenmaal in Amsterdam was had ik het museum snel gevonden en kon mijn meeloopdag echt beginnen. Ik werd warm onthaald en vol enthousiasme heeft Reinder Storm mij alle ins en outs van het museum laten zien.

De rondleiding moest onderbroken worden omdat we werden verwacht bij een strategiesessie. Lijkt op het eerste gezicht heel saai, maar zo heb ik dat niet ervaren. Ik heb een uniek kijkje gehad in de beleidsvoering van een museum en hoe ze het museum de komende jaren rendabel willen houden. En dat is voor mij een enorme meerwaarde geweest om te begrijpen hoe werken in de museumsector eruitziet.

Na de strategiesessie werd ik verder rondgeleid door het gebouw. Ik heb veel afdelingen bezocht en met veel mensen gepraat. Ook de restauratieafdeling mocht niet ontbreken en ik vond het heel interessant om te zien hoe ze oude boeken en andere museumstukken restaureren.

Na de restauratiekamer kwamen we aan bij het archief, wat voor mij het hoogtepunt van de dag was. Want wat hebben ze daar veel! Eén groot kaartenwalhalla. Ik vond het super interessant en echt een voorrecht dat ik zoveel bijzondere kaarten in het echt heb mogen zien. Mijn oog viel ook op 2 kaarten die bijzonder veel op elkaar leken, maar van een andere maker waren. Bijzonder, maar daar kom ik zo op terug.

Ik was alweer aangekomen bij het laatste onderdeel van mijn meeloopdag, een college van Peter van der Krogt over Amsterdamse kaartenmakers. Ik had Peter van der Krogt deze dag al eerder ontmoet. Hij wordt gezien als dé autoriteit als het aankomt op oude kaarten. Daarom vond ik het ook heel gaaf dat ik een college van hem mocht volgen. Tijdens het college stond vooral de strijd tussen de 17de eeuwse kaartmakers Johannes Janssonius en Joan Blaeu centraal. Deze rivaliteit ging over wie de grootste en meest complete atlassencollectie kon maken. Tijdens dit college kwam ik erachter dat ze het vroeger niet zo nauw namen met plagiaat. Dit verklaarde dan ook waarom de 2 kaarten in het archief zoveel op elkaar leken, er werden gewoon onderdelen van elkaar overgenomen.

Na het college was het voor mij alweer tijd om naar huis te gaan. Ik heb een hele leuke dag gehad en ook een goed beeld gekregen over hoe banen in de museumsector eruitzien. Ik wil het Allard Pierson bedanken voor deze interessante dag en vooral Reinder Storm die de tijd en moeite heeft genomen om deze dag voor mij mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *