Gerard Mercator en de eerste atlas

Gerard Mercator (1512-1594) is de grootste wetenschappelijke kartograaf uit de Renaissance. Niet voor niets noemde zijn tijdgenoot Abraham Ortelius, uitgever van kaarten en atlassen, hem in 1570 de `Ptolemaeus van onze tijd’. Ook in onze tijd, 500 jaar na zijn geboorte, leeft Mercator voort in de kartografie: de projectie die hij voor zijn wereldkaart van 1569 koos heet thans nog steeds Mercatorprojectie, de naam Atlas die hij aan zijn in boekvorm gebonden reeks kaarten gaf, is de naam geworden voor elk boek met kaarten of platen, en de fraaie cursieve letter die hij gebruikte voor de plaatsnamen op zijn kaarten bleef eeuwenlang in gebruik voor het kaartschrift.
In een actieve periode van ruim 55 jaar heeft Mercator niet eens zo bijzonder veel kaarten geleverd. Latere, 17de-eeuwse uitgevers, overtreffen hem daarin vele malen. Maar de vernieuwingen die hij in zijn kartografische produkten invoerde, maken het geringe aantal van die produkten meer dan goed.
In de lezing wordt het leven van Mercator en de door hem gemaakte kaarten, globes en atlassen gepresenteerd. De lezing is rijk geïllustreerd met een powerpoint-presentatie, waarin alle door Mercator gemaakte kaarten getoond worden.

door Peter van der Krogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *