Wandkaart van Holland, Nicolaes Visscher, c. 1670. Allard Pierson UvA, KZL W.X.008

Jansoniuslezing
Jansonius Lectures

De Jansoniuslezingen worden georganiseerd voor alle collega’s, donateurs, vrijwilligers en geïnteresseerden in de historische cartografie, met als spreker een prominente collega uit binnen- of buitenland in het vak historische cartografie of een sterk historisch gerelateerd vakgebied. De lezing vindt jaarlijks plaats in januari in Amsterdam. De Jansoniuslezingen zijn een initiatief van Explokart, het Jansonius Fonds en het Allard Pierson.


The Jansonius Lectures are organized for colleagues, donors, volunteers and all of those interested in the history of cartography. The lectures annually take place in January in Amsterdam. The speaker is a prominent colleague from the Netherlands or abroad in the field of historical cartography or a related discipline. The lectures are an initiative of Explokart, the Jansonius Fund and Allard Pierson.

Aankomende lezing
Upcoming lecture

Jansoniuslezing 2022

De volgende Jansoniuslezing zal plaatsvinden op 28 januari 2022 bij het Allard Pierson – De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar wordt de lezing gehouden door Martijn Storms, conservator Kaarten en atlassen bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zijn lezing zal gaan over 150 jaar Collectie Bodel Nijenhuis bij de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Programma

Tijdens de Jansoniuslezing zal ook Maps in Context officieel aan het publiek worden voorgesteld. Het Maps in Context-project is in 2019 bedacht en opgezet als een kleinschalig pilotproject door de onderzoeksgroep Explokart van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van Prof. Bram Vannieuwenhuyze. Voorafgaand aan de lezing zal in de ochtend van 28 januari een workshop worden georganiseerd waarin het project en de functionaliteiten van de webdatabank worden gepresenteerd door het projectteam.

Meer informatie over de aanmelding voor de Jansoniuslezing en de Maps in Context-workshop volgt binnenkort op deze website.

Voorgaande lezingen
Previous lectures

17 januari 2020

Paula van Gestel
Wandkaarten, een verslag van een lopend onderzoek over in Nederland uitgegeven wandkaarten tussen ongeveer 1550 en 1850
Locatie: Singelkerk Amsterdam

25 januari 2019

Kees Zandvliet
Joan Blaeu, Geertruid Vermeulen en hun kinderen revisited
Locatie: Singelkerk Amsterdam

26 januari 2018

Ferjan Ormeling
Namen op de kaart
Locatie: Singelkerk Amsterdam

27 januari 2017

Günter Schilder
De Noord-Hollandse kartografenschool
Locatie: Singelkerk Amsterdam

22 januari 2016

Bram Vannieuwenhuyze
Jacob van Deventer, een cartograaf met een missie?
Locatie: Allard Pierson, Nina van Leerzaal

30 januari 2015

Peter van der Krogt
Het leven en werk van Johannes Janssonius
Locatie: Allard Pierson, Nina van Leerzaal